School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (continued from previous page)
    Creamh agus nuair sroic siad an aith sin bhí na daoine maithe annsin roimhe agus iad ag deanamh spraoi doibh féin. Dinnis sé doibh ce mar a tárla dó. An fear bocht tú arsa na sideogaí. Is fear bocht me nil teach na arús agam ag nil oireadh agus is a ceannochadh bosca pich dom tar liom arsa na sideoga agus ní bheidh aon la bocht caoidhche ort mar tuirbfide mise neart airgeadh duith. Dimthigh leis annsin agus na daoine maiththe leis go dtainic siad go Dún na sideoga. Chuaidh siad isteach í ddteach san Dún agus bhí an teach taobh amuigh faoi óir uilig gach nidh da raibh ann bhí dath ann óir air. Chuir na sideoga codladh é agus nuair a bhí sé tamaill i na codladh dubhhairt sé leis féin go n-eadladh sé abhaile acht go mbeadh na sideoga go leir i na gcodladh. Deirig se amach san oidhche agus reithighthe sé é fein agus nuair a bhí sé reidh d'feach se thart go bfeicfeadh sé an raibh aon ór le fághail agus connaich sé da mhala óir crochta ar taobh an bhalla. Thog se anuas iadh agus d'imthig leis abhaile. Nuair a shroich sé an baile chuir amuinthir an fáilte roimh agus dinnis se gach nid doibh chuaidh sé a chodlad agus d'éirigh sé tinn agus cúpla la i na dhiaidh sin fuar sé bás agus tá sé raidhthe go raibh fear as duthaig Seoighe ag dul soir den Aill an Crean agus go b'facha se an fear seo í na [?]
    Seán Ciarragáin
    Fionasclainn, Co. Galway