School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. Bhí sean fhear ann fado agus bhí sé bocht dar leis. Lá amháin bhí tuairimh is dá phúnt aige in áit biadh agus éadach a ceannacht dó féin chuaidh sé agus d'ól sé chuile phigínn de Bhí a bean le buille leis agus dubhairth sé leití go bfhéadhfadh sé a a dul agus a raibh rudh a déanamh agus ise an rudh ceadhna a déanamh dá ngogrógadh sí é. Annsin dubhairh go gcuiruigeadh sé cúig púnt acht anois cé gcuirfeadh í dtaische dó é. Bhí sé tridh na chéille ní chuirfeadh a bean í dtaisce dó é. Mar bhí fhíos aici go n-ólfadh sé uilig é agus ní chuirfeadh sé fhéin i dtaisce dó é mar nuair beadh punt cruinnighthe aige d-ólfadh sé é .Dubairt sé an té a cuirfhead i dtaisge dó é agus nac dtuibharfadh dhó é nuair a diarrfeachad sé air é go mbéidh chúig phunt aige gurbh b'in é an duine a tuibharfhadh dó é. Oidhche amháin bhí sé amuig agus casaidh Dia dó agus dubhairt sé leis go gcuirfeadh sé í dtaisge an airgeadh a cruinneiohadh sé agus nach dtiubharfadh sé pínginn dó go mbéadh sé uilig cruinniughthe.
    Bhí an sean fear an t-sásta agus cuile phíginn a d'faghadh sé nó sgilling d'imtheochadh sé as a lama agus ní bíodh fhíos aige cá dteighead sé. Ba gearr go raibh chúig phunt imtighthe uaidh agus
    t-áiric Dia chúige agus dubhairt sé leis go raibh an chúig phunt aige le fághail agus dubhairth an sean fear a cuile phiginn a d'faghadh sé go raibh sé
    Brígidh Seoige Thomais
    An Uillinn Thiar, Co. Galway