School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (continued from previous page)
    sé é sin chuir sé síos chómh fada é agus gur ar éigin bhéadh sé sé in don é a tabhairt aniós arís. Annsin chuir sé sgrathacha agus carraigheacha móra ós a chionn agus annsin níor chuir sé aon march air. Lá amháin thaínigh an fear a bhí ag faire chuig an áit sin acht ní raibh fhios aige c'én áit é mar ní raibh fhios acht oiread mar níor chuir sé aon mharch air agus ní bhfuair aon d(a)oi duine ariamh é agus deirtear go bhfuil an pota óir annsin fós mar ní bfuair aon duine ariamh é. S'en t-ainm atá air an áit sin 'Log bhán". Nuair a bhíonns duine ag dul in aiche leis an áit tá go leor clocaí agus carraigeacá tart ag an áit sin ag tá féir ag fás ann anois. Do cuartig fear an áit sin fadó agus ní fhéadfadh sé é cuartad í gceart agus ní féadhfadh sé é fhághail go brát acht aoinne a gabhfhadh síos an fada síos geobfhadh sé an t-ór sin acht caithfeadh sé sé mí da cuartúghadh go bfuigeadh sé é acht dár ;é go leór daoine tá an t-ór sin ann chómh cinnte is tá uisge ag rith. Tá fíodhóga agus féar ag fás go tuigh san áit sin.
    Tomás Seoige Máirtín,
    Uilleann Thiar,