School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (continued from previous page)
    chraith sí ar lámh leí agus bhí Iosa Críost ina a lamhaí ag an Maigdheann Mhuire agus dubhairt an bean gur raibh sí lán t-sástha leis. Annsín dubhairt an bhean leis an Maigdheann Mhuire go raibh sí ag iarraidh ar Dhia clann a cuir chuicí agus dubhairt an Maigdheann Mhuire leí go mbéadh mach óg aici faoi ceann dhá mhí. D'imthigh an Maighdheann Muire agus bhí mach ogh ag an mbean nuair a bhí an dá mhí shuas.
  2. Cistí Óir í bFolach
    Deirtear go raibh daoine ann fadó ariamh agus bíodh siad ag dul thart agus dheánaidís ballaí agus tíghthe ins na cnuich. Nuair a táinigh na Loclann go h-Eireann, bhíodh na cnuich curtha uilig acú agus bhí faitchiós ortha go marbhóchaidh iad agus rinnead ar poll móra millteacha isteach faoi na carraigreacha agus faoi an talamh agus bhíodh oír is chuile shórt rud acú. Lá amhaín bhí fear beag ag dul thart agus bhí pota óir aige agus chonnaich fear eile é dhá gcur i dtaisce faoi an talamh san áit ar raibh pill faoi an talamh aige. Nuair a rinne
    Tomás Seoige Mháirtá
    An Uillinn Thiar, Co. Galway