Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ort nuair a fheiceas tú an tír úd seo béidh tú óg go bráth. Bhí gruagh fada ar an mbean seo agus é ar dath an óir. Dubairt óisín léithí nach ngabhfadh sé nar mhait leis Éire a fághail faoi ceann tamaill cuimhnig sé ar fein agus dubairt sé go ngabfadh sé cuaidh sé go Tír na n-óg ar capall bhán é féin agus an bhean ag marcaigh uirthi D’fan sé annsin ar feadh trí céadh bliadhain agus tháinig sé ar ais go h-Éireann agus fuair sé bás ann nuair a thuith sé de chapall bíodh sé féin ag ar ag na bfianna sul a bfuair sé bás.
  2. Ní dheireann go bhfuil teac le fágail ar mó bhaile nac bfuil cuinneog le feicéal ann. Ní bfeádhfadh aon nid a bhéit sa teac chomh deas le cuinneog, mar nuair atá maistreadh le déanam agat níl ort ma tá an maistreadh cruinnighthe agat act an ciunneog dó glanadh agus an bainne a chaitheamh síos ann.
    Tá deánamh caol fada ar an gcuinneog agus tá lataí iarrain ar a h-ioctar le h-aghaidh í choinneal laidir. Siadh na gleaseanna
    Eibhlín Ní Mhaille
    Pádraich Ó Máille