School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (continued from previous page)
    bhí sé leigheasta. Tá loch í Máimín agus deir na sean daoine go bhfuil leigheas le fhághail ins an loch sin mar tá trí abhainn ag rith isteach sa loch. Fadó bhíodh poitín ag na stráinséairi í Máimín agus bíodh dhá ndíol le muinntir na h-áite seo. Téigead na stráinséaraí ag lóistín í dtíghthe in a mbíodh daoine muinnteardha acú. Fághann na daoine airgead agus rudí beannuige ins an tobar.
    Fuair mé an t-eolas seo ó
    Maigréad Seóige Thomáis
    Uillean Thiar
    Srath Salach
    Co. na Gaillimhe
  2. An Cuineóg
    Tá cuineóg againn sa mbaile agus tá cuineóg ag gach duine mór thimcheall na h-áite seo. S’én aoirde an cuineóg atá againn tá sí bordál trí troigte gho leith ar aoirde agus troigh go leith ar leitéid. Séard iad gléasanna na cuineóga lointhe agus an clúid. Muna a mbeadh an lointhe acú ní fheadfhaidís an cuineóg a dhéanamh. Sé an sórt rud é an lointhe rud cruinn ar nós pláta agus tá lámh fada as agus poill mora ann. Tá an clúid cruin agus poll mór ann lé h-agaidh é a chur anuas ar an lointhe. Nuair a tosuigheann na daoine ag deanamh maistreadh
    Padraic Seoige Seáin
    Fionasclainn, Co. Galway