School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. Sean Sceal Naomfa na h-áite
    Tá go leor sean scealta ag no daoine mór timpeall no h-áite agus tá scéal agus sean amrain acu a bhí in Éireinn fadó; deir na daoine gur rugadh Naom Colm Cill i ngarthan i dtír Connaill agus go raiibh sé an bheannuighte. Nuair a bhí sé aosta chuaidh sé dhoir go h-áit ag munadh an creidim fíor do na daoine. Uair amháin bhí Naom Colm cill in a iomhnuidhe le saghart beannuigte bhí leabhar ag an saghart agus bhí go leor rudaí scríobhta ann. Gach uair dha mbíodh naom Colm Cille ag scríobh na rudaí a bhí sa leabhar no go mbíodh sé scríobhta aige. Faoi deire fuair an saghart amach go raibh an scéal abhí san leabhar, go raibh sé scríobhta uilig aige agus cuir sé coghadh ar Colmcille agus marbhuirgheadh go leor daoine san gcáthe annsin. Cuireadh Naom Colm Cille go Oilean Í. agus bhí sé ag munadh an creidim fíor doibh annsin. Nuair a bhí naoomh Colm Cille sean aois fuair sé bás agus deir na doaine gurbh i n-oliean í a cuireadh é.
    Deir na sean daoine go raibh feirmeoir mor in a i nOilean Í. agus bhí go leor ba aige agus ní bíodh móran bainne ag aon bhó ach aon bhó amháin a raibh alogheann bán uirthi agus ní iosfadh an bhó sin aon blas ach liachain leath mór a bhí ar an Oilean. Ca bidh air a rachaidh sí ní stopadh sí go dtiochadh sí go dtí an liach agus bíodh a seacth n-óireadh bainne aice is a bhí ag aon bhó eile. faoi seo dinnis na daoine den feirmeoir é agus dubhair sé go dtogfadh an leach agus go gcuirfeadh agus go gcuirfeadh n bpoll no í n-air éigionn í. Chuadh gó leor
    Brighid Seoige Thómais
    An Uillinn Thiar, Co. Galway