Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag badoreact ar na lochanna agus bíodh na daoine ag fágail páigh a chuile seachthmhain, ó na daoine uasail. Ba é an sort ceap a bíodh acu ceap amhaid agus cos iarrann as. Na daoine a bhíod inaic na fairrghe teigheadh siad amach ag iascareacht agus na scadan a geobhfadh siadh díolfadh siadh le daoine eile. Bíodh cuidh eile acu ag déanamh cleibh chaithfeadh siadh na slataí a cur ins an Earrai agus bhainidis ins an bfóghmar agus dheanadaís cleibh doibh. Ní raibh aon bhróg ann san am fado troighthinní corr uair a chaitfidís i n-ionadh bhrogaí. Bíodh cuidh de na fír ag fiadach agus ag marbú coinniní agus cearca fraoigh agus díolfadh siad iadh in na margaidh. Bíodh cuidh eile ag nigheacain caorach ins na h-aibhneacha agus bíod an olann go máith agus go glán. Tá bóithre le feiceal isteach ar bhord na loca sa n-ait a raibh na daoine ag tabhairt a gcuid caorach cun iad a nigheachaín. Bíodh siad ag tabhairt cairt fataí ar an aonach dhá ndíol. Bíodh na fir ag deisuighadh brógaí lé ceáp admaidh. Bíodh siadh ag bualadh coirce ins an ngeimhreadh le suaiste ag meilfeadh siad é idir dhá leach. Dhéanadh siad boctaí agus is e an sort rudh é an boctaí sgriobhadh siadh fataí agus déanfaidh siadh min é ar nos gainimh agus bíodh sé mar aon cáca ar bith agus ba mó an
    t-suim a bheith agat an na i gcaca ar bit agus nuair nach mbíodh tadaí le déanamh ag na sean mná bíodh siadh ag sníomh le madai geimasach.
    Brígidh Seoige Tomáis
    An Uillinn Thiar, Co. Galway