School: Loch Eidhneach (roll number 16007)

Loch Eidhneach, Co. Galway
Bríd M. Ní Chonaill

1. San am fadó dóghadh na sean daoine aoil. Ar dtuis baineadh siad na clochaí le pícóid agus nuair bheadh siad bainte acu bhriseadh siad iad agus annsin dhéanadh siad tornóg agus fágadh siad áit bheag innte leis an teine a chur isteach faoi na clochaí chun iad a dhóghadh agus cuireadh siad teine eile os a gcionn agus annsin faghadh siad í ag lasar i rith oichche amháin agus annsin bheadh se in aoil. Dóghann siad aoil i láthair na h-uaire. Gach uile bhliadhain dóghann m'athair tornóg agus cuireann sé an aoil ar na prataí agus gheibheann sé airgead air. Ta gáirdín againn ar a blaoightear cloch aoil mór ins an gháirdín sin gheibheann se na
    Brígíd Ní Standúin
    Cúil na Ceártan, Co. Galway