School: Baile Conghaile

Ballyconneely, Co. Galway
T. A. Mac Suibhne

an t-athair. Rinneadh amhlaidh agus bhí gach rud 'na cheart.
    ''Tá sí leighste anois' arsa an t-athair 'agus mar chúiteamh seo duit leabhar agus tóg leat abhaile é, ach ná hoscail é go dtí lá is bliadhain ón lá indiu. Níl aon cheo bhéas tinn, duine ná beithidheach nach mbeidh tú indon iad a leigheas le cabhair an leabhair seo'.
    Ghabh an dochtúir buíochas leis agus nuair a bhí sé istigh 'na bhád d'ísligh an chathair agus bhí an bád ar snámh.
    Chuir sé an leabhar fé ghlas sa bhaile agus chuaigh leath-bhliadhain thart.
    Lá dá raibh sé ag dul amach rinne sé dearmad ar an eochair,- d'fhág sé sa ghlas í. Chonaic an bhean í agus d'oscail sí an bosca agus thóg an leabhar amach agus chuaigh sí tríd. Nuair a tháinig an dochtúir abhaile bhí fhios aige go raibh .....go léir imithe. Ní raibh aige ach leath an leighis agus bhí sé beagnach chomh dona agus bhí sé riamh.
    T. A. Mac Suibhne
    Múinteoir