School: Baile Conghaile

Ballyconneely, Co. Galway
T. A. Mac Suibhne

1. Seanchas Áiteamhail.
    Creach Bhaile an Dúin.
    Bhí an baile seo ag bun Cnoc a' Duin.- (Tá an cnoc seo i bparóiste Balie an Dúin) agus deirtear go raibh na daoinní bhí ann compóirteach go leor agus go maith as. In aice leis an mbaile (tuairim is leath-mhíle uaidh) bhí caisleán na bhFlaithbheartach agus ar ndóigh ní ró-mhaith an t-ainm a bhí ar an dream céadhna. Tharla go raibh cailín an-daathamhail ar an mbalie agus cheap na Flaithbheartaighthe go mba cheart rogha na mban a bheith aca féin. Níor thug sí áird ar a .athchuinge agus nuair nar imthigh sí leis tháinig na Flaithbhearthaighthe agus do dhóigh siad an baile. Níor tháinig slán as an dóghadh ach beirt bhan agus bhí duine acu seo pósta le fear darbh ainm dó 'Ó Conghaile'. D'imthigh sí léi go Cuige Uladh (Dún na nGall) agus níorbh fhada annsin di gur rugadh mac di.
    T. A. Mac Suibhne
    Múinteoir