School: Dúnlocháin (roll number 13076)

Doonloughan, Co. Galway
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

1. Nuair a bhí an gorta ann san bliadain aon míle oct gcéad agus agus ceathramhadh se bhí long ag dul go Sasana le ualac gráin buide.
    Cuaidh sí suas ar charraig inaice le Ceann Leime agus bathadh í agus an fhuirinn go léir.
    Ní leigeadh na Gardai Costa a bhí in Aillbhreac na daoine bocta a bhí ag fágháil bháis leis an ocras gráin de a thabhairt leo acht do brisead an long oidhche amhain agus bhí an gráin buide ag teact i dtír agus b’iomdha duine a bhfuigeadh bás marac é.
    Bí long eile ag dul go Sasana timceall le cead bliadain ó soin le fion agus do bathadh í ar Carraig Cú buide agus bhí go leor baraille dé ag teact i dtír agus tháinigh na gardaí nuair a bhí fhios aca go raibh sé ann acht do bris na daoine na baraille nuair a chonnaic
    Seósamh Mac an Ríogh
    Cáit Nic an Ríogh