School: Dúnlocháin (roll number 13076)

Doonloughan, Co. Galway
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

Seanscéal

Bhí dream dar bainm Ó Máille in a gcomhnaidhe i gcaisleán Aillebhreac.
Cuireadar troid ar mhuinntir Uí Congaile as Aillbhreac.
Nuair a thosuigh an ár agus an troid d'éaluigh bean fhlaith Conghaile agus a mac go Conndae Mhuigheo.
Fuair muinntir Uí Mháille an buaidh agus rinneadar sleacht mhór ar muinntir Uí Chonghaile agus marbhuigeadh an flaith. Nuair a dfhás a mhac suas d'fhiafruigh sé dá mháthair lá amháin, Cé mharbhuigh a athair agus dubhairt sí gur dream dar a bainm Ó Mháille a mharbhuigh é. Tháinig an mac annsin go Aillbhreac agus nuair abhí sé ag teacht tré Bhailechongaile bhí dream de muinntir Uí Chonghaile ag baint móna. Bhí siad ag ithe a ndinnéar nuair tháinigh sé suas leo agus dubhairt siad leis a dhinnéar a ith leis an sgian a mharbhuigh a athair. Fuair sé an sgian agus níor fhág sé fear ann nár mharbhuigh sé.

Seosamh Mach an Ríogh
Cáit Nic an Ríogh