School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Bhí fear de Chloinn Mhic Confhaola as Iorras Mór amuigh ag iascach tráthnóna amháin san geimhreadh. Bád seoil a bhí aige agus bhí a mhac in éindigh leis is é ag stiúradh an báid.
    D'éirigh an ghaoth gan súil ar bith léi agus ba ghearr gur shéid sí in a stoirm le luasgadh an bháid. D'éirigh an mac tinn agus thuit sé síos ar tóin an bháid. Bhí sé ag cinnt ar an bhfear bocht an bád a thabhairt i dtír gan conghnamh agus leis an scéal a dhéanamh níos measa bhí sé in a oidhche air gan moill. Shíl sé nach bhfeicfeadh sé an talamh go bráth agus thosuigh sé ag guidhe do Naomh Caillín. An chéad rud eile a thug sé faoi deara go raibh an bád ag imtheacht díreach chun caladh is nuair a d'fhéach sé thart cé bhí ar an stiúir ach Naomh Caillín.
    D'fhan an Naomh ag stiúradh an bháid gur shroicheadar taobh na céibhe.Ní fhaca an fear níos mó é ach tháinig an biseach ar an mbuachaill chomh luath is leag sé cos ar an dtalamh aríst.

liath geasaí air, é féin a fhághail amach san domhan Thiar. Tá sé sin lán de draoidheacht agus chuir sé na céadtaí chun báis.