Scoil: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

Ag seo giota a fuair ... san "Connacht Truibhín":

Ag seo giota a fhuair Máirín Ní Mhaeóid san Connacht Triubhín
    18/06/38 Ag seo dán a' chuim
    Pádraic Ó Meadhra, an fear atá i bhféighil an cómhradha san Iolsgoil i nGaillimh. Cara mór a mhic-léighinn agus na h-Ollamhna Pádhraic agus is iomhdha sgéal suimeamhail a bhíonn le h-innseacht taobh amuigh do na ranganna cómhrádha. Caith sé saoghal fánach ach tá sé 'san Iolsgoil le fada anois.
    " Ar Dhúthaigh linse ar an taobh ó dheas de Loc Measa a rughadh agus a tóigeadh mé i gcomhgar na
    it a shnadhman teanga(Eorainne ? ) atá eidir Condae Mhuigheo agus Condae na Gaillimh. Gaedhigeóir ón gcliabhán is eadh mé" mar deirtear. Shiubhal mé agus chonaic mé roinnt mhór d'Eireann, agus is iomdhaáit ar fúd na h-Alban ar fhág mé lorg mo choise. Bíodh ranga Gaedhilge ar siubhal ins an tír sin le mo linn agus is áit a shnadhm an teanga na Gaedhl chur n-a chéile san oiléan sin. Tháinig mé ar ais go dtí mo thíre dhúcais tuairim deich mbliadhna ficheadh ó shoin, agus shochruigh mé síos i mbun an tsaoghal go háithghearr tr éis filleadh dom. Tugainn cuairt as Colaiste Mhuire i dTír Mhic Eidig nuair a bhí sé in a ract sheoil. Tá mé ag obair i
    n-Iolsgoil na Gaillimhe le dá bhliadhain déag anuas. Tá mé féin agus iad féin an-
    teachmar le céile, agus tá súil agam go bhfágfaidh Dia a dhúil a chéile sinn seal fada; ach ar fhaithchíos sgiobhfadh an púca leis mé ar beagán
      1. poetry
    Máirín Ní Mhaoileáin