School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. An Cláiríneac Lúthmhar
    Is tomdha cláiríneach bíodh ag dul thart ag iarraidh déirce tá fad ó shoin.
    Bhíodh an cláiríneach 'na shuidhe ar bhara agus b'éigin do mhuinntir an sin d'fagfad siad ag an tigh is foisge eile.
    Lá amháin bhí dhá bhuachaill ag tomcar cláirínigh fríd pháirc mhóir. Bhí eallac 'san pháirc agus céard a tharla a bheith imeasgh an eallaigh acht tarch crosda. Rith an tarbh ortha agus é ag geimnigh go feargac is go fiadháin.
    D'fág na buachaillí ar an talamh le rith le n-a saoghal acht cia acu a' shaoill__ tú, bhí ag ar an claidhe ar th_ís? Bhí an cláiríneach. Is bean a bhí innti agus bhí sí dóchrach fallsa, agus leis sí uirthi gur cláiríneach í. Acht mise mo bhannaidhe go mb'éigin dí siubhal ó'n lá úd amac.
    Máire Ní Chongaile
    An Clochán