School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Duínín
    Tá an áit seo suidhte ar taobh ó dheas don baile mór. Cipéa é agus tú ag dul tré an sean -bóthar ón gClochán go Gaillimh. Ritheann an sean-bhóthar sin díreach comh fada le Baile na hInse - sé míle ar fad.
    Tá "Carraig an Aifreann" le feiceál ar criarrac ar taoibh do láimhe dheise agus tú ag dul soir inaice le loch doire Niacha. Lá dá rabhas amhuigh bíos ag breathnugadh ar an gcarraig sin agus connacas ne ceimeanna agus gac rud a baineas le altóir. Deirtear gurb é an áit a leighead an t-Athar Maoleonair Prendergast aifreann nuair a bhí sé ar a réicheadh. Tá cailís a bhí aige agus an dáta 1825 sgríobhtha air, amuigh san séipéal in Erús Mór go foill.
    Áine Ní Mhuiris
    Áine Ní Mhuiris