School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Sgéal
    Bhí fear in a comhnuidhe i gClochán aon uair amháin agus bhí luach bróg aige, agus bhí na bróga do dhíth air. Tháinic an Nodhlag. Cá raibh fhios aige caidé b'fhearr dó a dhéanamh - na bróga a cheannac no an Nodhlag a cheannac. Bhí an aimsir bog deas, agus dubhairt sé leis féin go mbeag an Nodhlag aige. Cheannuigh sé an Nodhlaig agus d'ith sé agus d'ól sé agus bhí sé súgach.
    Acht nuair bhí an Nodhlaig thart tháinig a' sioc 'sa' sneachta agus bhí sé cosnochtuighthe, is bhí sé ag dul tgart ag greadadh na mbos, 's a rádh:
    "Ó sí an Nodhlaig í 'sí an Nodhlaig í.
    Is mór a mhillean sí