School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Sgéal
    Bhí bean in a comhnaidhe cúpla mile ón gClochán Maire Ní . Shearragh an t- ainm a bhí uirthi. Tuair? le dacad bliadan ó shoin uair amháin bhí an fiabras dearg san ait agus bhí na paistí go léir ag fagháil bháis.
    Bhí cailin óg ag Máire Ní Searragh Brighid abhí mar ainm uirthi agus bhí sí trí bliadna déag. Tuic sí tinn agus i gceann seactmhaine fuair sí bás. Bhí an mháthair as a meabhair beagnac le teann bróinn. Chuaidh sí ar a glúna agus thosuig sí ag guidhe agus caoineadh agus ag bualadh bos "mo Dia mo Dia" ar sise céard a rinne mé ort ar cor ar bith nó cén fáth ar sgiob tú mo chailin uaim.
    D'fhosgail an cailín a súile agus bhreathnuigh sí ar an mathair tháinig biseach uirthi a ht ón lá sin amac bhí sí in a balban bodhar.
    Coll Ní Dhomhnaill