School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Cáillín Naomhtha.
    Tá tobar Naoimh Cáillín in Iorros Mhór - ar an mbealach go Ceann Léime. Tugtar turas ann gach bliadhain ar an 13adh Mí na Samhna.
    Lá turais amháin, tháinic fear bocht bacach ann agus dhá mhaide croise aige. Ní raibh sé in ann ach thar an gclaidhe isteach ag an tobar. Glaodh sé ar an Naomh annsan de glór árd solas glan:
    "A Cháillín, a Cháillín, a mhic Ríogh Laighean Tá mé 'mo cláiríneach 's ní treasnóchaidh mé a coidhche é."
    Ar an bhpoinnte ar labhair sé, d'imthigh an bhacaighíl de, chaith sé uaidh na maidí croise 's chuaidh sé thar an mballa de léim. Bhí sé chomh slán le fear ar bith annsin. Thug sé buidheachas mór do Naomh Cáillín 's d'imthigh abhaile an lá d'ár gcionn ag rith 's ag léimrigh.
    Oileán Lacan an t ainm ar an áit in a raibh cill Naomh Caillín. Tá fothracha na cille seo le feiceál go foill. Tá tobar naomhtha i ngár dí freisin. Chífeá é ar árdán i lár coiche. Deirtear go mbíonn uisge ann i gcomhnuidhe, agus nac laghadann sé beag ná mór i rith na bliadna.