School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. (continued from previous page)
    Seán Ó Máille arsa seisean. An tú atá pósta ag m'angean? Ó ní mise in aon corr ar seisean. Cheapas gur eisean atá ann mar fear de'n ainm céadna é agus é in a chomhnaidhe istigh san mbaile mór. Sin é mo cholcheatar. Níl mórán agam le tabhairt duit ar sise agus thug dhá bhullóg dó agus d'imigh leis.
    Tháinig an imnidhe air. Tar éis tamall shuidh sé ar chloich agus thosuigh se ag machtnamh. D'éirigh se arís is shiubhail tamall eile. Bhuail sean bhean leis a bhí ag iarraidh déirce. Bhuail sí bleid air agus as go brach leis an mbeirt le chéile agus chuadar ins na tinncéirí. Cé bhí ann act a bhean féin 'a bhí ag iarraidh déirce agus a thug ainm eile uirthi nuair a casadh Seán léi.
    Lá breágh grianmhar amháin agus iad ag siubhal ins na portaigh cbonnaic siad uatha rud uatha go raibh an ghrian ag lonnradh air. Shiubhal siad nó go dtáinig siad in aice leis. Séard do bhí ann ór bhuide a bhí a bhí ag teacht aníos as an talamh. Thosuigh Seán ag obair ar an ór nó gur bhain sé aníos as an talamh é. Céard do bhí ann acht pota
    Celín Ní Mhoráin
    Clifden, Co. Galway