School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Pota Óir
    Fada ó shoin bhí fear ann darbh aimn Seán Ó Máille. Phós sé sean bhean saibhir abhí an phostamhail acht ní raibh sí i ndon aon obair a dhéanamh agus bhío? sí i gcomhnaidhe i bponnc. Ingean R? do beadh an cailín seo agus níor sí morá? oibre mar sin. Bhí go maith is ní raibh go holc. Lá amháin thuit an beirt acu amach. Rith Seán leis acht d fan an bhean sa mbaile
    D'imigh sé leis go dtáinig sé go dtí teach. Thug bean an tighe dhá bhullá? agus dhá bhuidéal fíona agus do ghabh sé buidheacas léi, agus d imigh leis. Nuair ab? sé tamall ag imth?eacht chonnaic sé deac? uaidh i ngleann áluinn
    Chuaidh sé go dtí an teac. Buail sé ar an doras. D fhoscail bean deas an doras agus d fhiafruigh sí de céard a bhí uaidh. Déirce, déirce, ars Seán agus brón mór air. Céard a thug amach annseo thú. Táim ag imtheacht rómam acht mórán níli? ag fagháil. Cé bhí sa teach acht mátha? na mná do bhí pósta ag Seán.
    Cén tainm atá ort ar sise?
    Celín Ní Mhoráin