School: An Clochar, B'l'Áthan Ríogh

Athenry, Co. Galway
An tSr. M. Treasa Ní Bhriain

1. (no title) (continued)

Bhí Gobán Saor in Éireann fadó, agus bhí mach aige.

(continued from previous page)
    casúr a fhághail, mar bhí faithchios ar muna rachaidh mach an gobán abhaile go n-fhan sé sa mbhaile. Do sgríobh an gobán litír dá bhean agus dubhairt sé a bheath réid roimh mach an Riogh nuair a thiocfaidh sé go dtí an teach.
    Cúpla lá in a dhiaid sin tháinig mach an Rí go dtí an teach. “Fáilte rómhat mach an Rí Shasana arsa an bhean. Annsin dubhairt an buachaill chun an casúr a fhágail. Chuaid an bhean go dtí bosca mór a bhí sa gcúinne. Cuir sí a lámh isteach ann ach dubhairt sí nach raibh sé in ann é a fhágháil, acht b’fheidir go mbheadh mach an Rí in ann é a fhághail mar bhí lámh fada aige.
    Chuaidh an buachaill go dtí an bosca chuir sé a lámh isteach ann agus do crom sé chomh fada sin isteach sa mbosca gur rug an bhean greim ar a dhá chosaibh agus isteach sa bosca leis, agus dhún sí an bosca. Nuair nach raibh a mach ag teacht abhaile chuir an Rí gach fear a bhí faoi go h-Eireann ar lorg an mach. Nuair a tháinig an gobán abaile do leig an bhean an buachaill abhaile.
    Acht tháinig an gobán slán as.
    (Ó mo mháthair.)