School: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. Galway
Páraic Ó hAichir

1. Bhí baintreach ánn fado agus bhí mac aice, agus bhí sí an bhocht. Bhíodh a mháthair ag rádh léis chúile lá a dhul amach ag obair agus dubhairt sé go ngabhadh dhá bfuigheadh sé neart le nith. An lá seo thug a máthair néart le nithe dhó agus chuaidh sé amach ag baint cruithneachta, agus bhí sé ag obair go maith ar feadh an lae sin. Tráthnona dubhart sí le na mháthair a dhul go dtí a draibhrathair a bhí in a gabh san domhain thóir agus a rádh leis claidheamh a dhéanamh do a bheadh tonna air meádhean agus abir leis scríobh air "fear marbhu na gcéata." Chuadh a mháthair go dtí an gabh, dubhairt sé leis mar a dubhradh lei. Rinne sé an claidheamh agus nuair a bhí sé deanta aige. Dubhairt an mac len a mháthair go raibh sé ag dhul ag saothrú a bheatha dimthigh leis agus bhí sé ag siubhal leis gur thánaig sé go dtí fear a bhí ag cuartú fear le dhul ag
    AT0650**: The Strong Youth
    AT1049: The Heavy Axe