School: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. Galway
Páraic Ó hAichir

1. Bhí sean maigistir sgoile ag munadh damhsa annseo in Oileán Árainn fadó, is ba é an "Polca" a bhí se ag múnadh an oidce seo. Ní biodh gléas ceóil ar bith aca mar nac bfacas a leitheidí an sean aimsir.
    Ach bhí cailín spéireamhail dhá foghluim an oidhche sin, is dearmad sí a leath, agus adeir sí "Heel and Toe miss – caith fúm a dheanfas mé anois."
    Béarla a bhíodh ar bun ag an maighistear ach gaedhilge a biodh ag na daoine, is bí an cead ceithre focal ins an damhsa agus annsin nuair nár cuimnigh si ar an meid a bhí le dhul leis cuir sí fein isteach an rádh deireannach.
    Ba iomdha fear maith a gháir' an oidhche sin ach cé bheag a donacht!
    Aon lá ámhain tháinig sagart isteach san sgoil is chuir ceist símplidhe ar na gasúir "Cé mise" Níor labhair siad "Bhoil is me duine
    Brighid Ní Chonghaile
    Teampall Chiaráin, Co. Galway