School: Eoghanacht (roll number 12342)

Onaght, Co. Galway
Mícheál Ó Flannagáin

Eoghanacht | The Schools’ Collection

(continued from previous page)

Finnbhar dó gach ar saothruigeadar i bpáirt agus thug sé ar ais dó freisin a clisteact ar cheól. Ann-sin dúbhairt Finnbhar "Gread leat anois agus tá do dhóthain agat fat is maireas tú." Dímthigh Finnbhar agus ní fhaca an Píobaire aon amharc air na dhiadh sin.

Seánach Seamus.
Fear uasal a bhí i Seánach Séamus ar dtús agus bí sé ag dhamhsa agus thug na "daoine maithe" as é. Bhí bean ar an mbaile a raibh sé ann a raibh fios aice agus badh é an t'aimn a bhí uirthe "Caitlín Dubh Ó Briain" agus bhí sí lé dhul go dtí an bruigheann dhá iarradh acht bhuail tinneas í agus ní raibh sí i ndhon a dhul ann acht bhí gearrchaile d'inghean aice agus dúbhairt an inghean go ngabhfadh sí féin ann agus go ndéanfhadh sí a h-ait acht dúbhairt a máthair go raibh sí ag ceapadh nách ndéanfadh sí aon mhaith acht mar sin féin adeir sí. "Teighir ag scuabadh an urláir agus beidh fhios agam-sa an ndéanfaidh tú cúis." Rug sé ar an scuab agus thusuigh sí ag an

Brighid Ní Dhioráin
Sruffaun, Co. Galway