School: Eoghanacht (roll number 12342)

Eoghanacht, Co. Galway
Mícheál Ó Flannagáin

Nuair cuireadh chaithfeadh sé sin dul faoin bpuicín.
    (Bíodh na cleasanna seo dhá n'imirt ar torramhaibh; go speisialta tórraimh sean daoin nách mbíodh mórán suime na mbás)
    "Cleas na Bó Buinighe" Cleas a bhíod dá imirt ag stóchaigh. Ar an mbóthar o i mbuaille a d'imirigtí é. Roinnfidhe a mbíodh le dul ag imirt na dhá fuireann cúigeár no seisear ar chaon taobh. Cuirfidhe maide no píosa de sean iarainn 'na seasamh i lár an bóthair sheasfhad chaon fhuireann timceáll cúig slata déag uaidh ar caon taobh agus maide mór aca: Chaithfeadh duine d'en fhuireann leis an maide bhíodh na sheasamh: Dá n'eirigeadh leis é leagain tosuigeadh chuile dhuine d'en fhuireann sin ag ritheach i ndiaidh a gcúil chomh tréan in Éirinn agus d'fhéadfaidís agus leanfhadh an fhuireann eile iad. De réir mar thiocfaidís suas leó -- bhiodh duine i caon fuireann ceapaithe do duine áithríd sa bhfuireann eile agus de réir mar thiocfaidís suas leó chaithfidís iad a iomcar ar a ndruim ar ais go dtí an cuaille. Leanfhadh an cluiche ar aghaidh annsin chaon darna urcar ag duine de chaon fhuireann.
    Micheál Ó Flannagáin
    Séamus Ó Flártaigh