School: Eoghanacht (roll number 12342)

Eoghanacht, Co. Galway
Mícheál Ó Flannagáin

1. (continued from previous page)
    h-aon poitín d'ár óladar ariamh. Bhíodar lá eile thiar ar an gcladac agus bhí "jar" poitín ann agus an sagart tar éis deoch a thabhairt dóibh nuair fuagruigeadh go raibh na "peelers" ag teacht. Bhí an-imnidhe ar fhear an t'síbín ar fhaithchíos go mbéarfaidhe air acht dúbhairt an sagart leis an "jar" a chur faoin ceann salac a bhí ar an dúirling agus nach bfeicfhidís é. Chuir agus tháinig na "peelers" agus thorruigh siad chuile áit thart ar an sal acht deamhain blas d'en "jar" a fuaireadar. Deir siad go raibh an-chomhacht ag an sagart seo agus go mbíodh sé ag leigheas go leór daoine. Tá sé curtha i dteach phobail Eocalla agus bhí leac mhór ós cionn a uaighe acht cuireadh amach an bliadhain ceana í nuair bhítheas ag cur úrláir cláir sa séipéal agus tá sí leagtha le h-ais claidhe teach an phobuil fós.
    Tháinic athrú mór ar an saoghal ó shoin le feabhas buidheacas le Dia. Níl aon cháll do na daoinibh anois bheith a baint ola as éabha na bfiagac; tá chuile shaghas ola fairsing. Nuair thosaigh siad ag iasgac runnacaí le líontaibh i mBungabhla timcheall dhá fhichead bliadhain ó shoin bhíod na fiagaigh céadna ag déanamh sgrios ar na na líontaibh dhá stróiceadh agus séard dúbhairt cuid des na sean iondúiribh bhí beó an uair sin dá mbeadh an sagart sin ann go mbadh gearr an moill air na fiagaigh a chur ar gáilaibh mar chuir sé cheana.
    Brighid Ní Fhlannagáin
    Maireád Bean Uí Thuathail