School: Inis Oirthir (Inisheer) (roll number 13322)

Inisheer, Co. Galway
M. Ó Giolláin

Inis Oirthir (Inisheer) | The Schools’ Collection

(continued from previous page)

raibh siad acht iad caillte leis an bfuacht. A dubhairt siad leis an bfathach tá sé i namh agat muid a leigean amac. A dúbhairt an fathach ní fheadhfhadh muid uad a mharbhú. Nuair a chuaidh siad a chodhladh an oidce sin bhí an fathach ag faire go mbeadg siad ná ghchodhladh. Amach san oidhche nuair a bhí siad na ghcodhladh deirigh an fathach ach bhí fear ag mac Rí Gream agus níl aon rud a shiúbhlfadh ar an talamh nac naireachadh sé é. Nuair a dairig sé an fathach ag teacht dúbhairt sé leis an dream eile eirghe. Tháinig an fathach annsin agus bhí scían mhór aige agus saith sé síos sá leaba é agus cheap sé go raibh siad marbh. Ceard a dhean siad acht breith air agus é a mharbhadh. Thug siad leo an ingin annsin abhaile ahus phos mac an Rí í agus maireadar go sona ná dhiadh sin.

Pádhraic Ó Conghaile
Micheal Ó Congaile