School: Inis Oirthir (Inisheer) (roll number 13322)

Inis Oírr, Co. Galway
M. Ó Giolláin

1. Dí rí ann fado agus bhí beirt mhac aige. Ní raibh ghios aige ce'n duine a dtiúbhrad sé an talamh dó. Ach thug sé an talamh gon mhach ba shine. Dí an truaigh aige gan mhac óg mar gheall air a bheith ag imtheacht. Dúbhairt sé leis an mac óg mbhfhearr leis an talamh a bheith aige féin ná ag an mac eile. Dúbhairt an mac óg go dimtheochadh sé féin. Dfhag an Rí slán aige agus dimthigh sé leis. Dí faithchios ar an rí go mbheadh sé march acht fuair sé fíos go dtiocfadh sé slán as chuile ait. Dimthigh sé leis annsin agus casadh fear air agus bhí a chaipin ar leath-taobh aige. Diarr mac Rí Greann shé tuige nac bhfhuil a chaipin dirreac air. Dá mbheadh mó chaipin direach orm" a dúbhairt an fear lionfhadh an ait le sneacta. "Siúbhail leat" a dúbhairt sé "teastóchadh tú an eigint". Dí siad ag imtheacht leóbh go dtí ar deireadh chonnaic siad fear eile agus a chois ar a ghualainn aige. "Tuige" a dúbhairt sé nac bhfuil dó chois ceárt agat ort. A dúbhairt sé dhá gcuirim mó chois ceárt orm ní chumneochad an ghaoith líom. Ghlaoidh sé ar sin freisin. Casadh fear eile orra agus bhí sé thuas ar bharr chrainn. Diarr mac Rí Greann dhé céard a bhí sé ag déanamh. Dúbhairt sé go raibh cuileog thaus ar chrann dá doman ghar agus go raibh sé ag iarraidh éan piléar a chur amach trí na shuil. "Asiúbhal leat a dúbhairt sébeidh tú uaim fos. Dimthigh an triúr leo go dtháinig siad go dtí Rí mór a bhí sán ait. Dúbhairt an Rí leo go mbheadh siad amuig sá bpairc
    AT0513A: Six Go through the Whole World
    AT1119: The Ogre Kills his Own Children