School: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

tháinig an Sean Hero go dtí an Seipéal chun an fear a phósadh.
    An maidin ceadhna do bhí Tomás curtha i gCuige Laighean. Thosuigh Seán ag dul abhaile Do ráinig sé an teach ins an oidhche Dia Sathairn, agus bhí an Sean Hero agus an féar ina leabaidh. Do bhuail sé ar an doras. Tháinig faithchios ar an fear. Cé hé seo, ars an féar a bhí ina leabaidh. Séan, adeir an bhean. "Tá sé ag teacht chun mise a mharbhú, ars an féar. Dubhairt Séan leis féin, sé an rud is fearr dul amach ins an teach an fheir, agus fanacht annseo go dtiocfadh an mhaidin, mar b'feidir go mbeadh faithcios ar na paisthibh da gcloisfeadh siad é. Chuaidh Séan amach agus thuit sé ina chodhladh. Do dhuisigh sé ar maidin Dé Domhnuigh agus ní raibh na fuinneoga na an doras ar oscailt, go mhaith, adéir Séan, rachaidh mé go dtí an Aifreann agus b'feidir go mbeadh siad suas núair a
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máirín Ní Dhubhdha