Scoil: Na Creaga

Creggs, Co. Galway
Liam Ó Breandáin

Ar an leathanach seo

1. Uibhe. Ma chuireann tú uibhe i ngarrdha prátaí do chomharsan ní bheidh aon rath ar a bharra, agus bheidh fás tiugh ar do gharrdha féin.
    Má chaitheann tú uibhe isteach i bpái[?] 'na mbhíonn ba ag inbhear geobhaidh cuid de sna buaibh sin bás.
    Ime: Má chuireann tú blúire ime ar boru na fuinneóige raghaidh na gabhair i ndíse[?]
    Lá Bealtáine. Lá Bealtáine ní ceart báinne do thabhairt d'éinne go mbheadh buidial dubh aige. Má tugtar an báinne dó, ba cheart pins salainn, do chur ann agus cuirfidh sin an piseog ar neamh-bhrigh.
    Oidhche Bealtaine, nó Mí na Bealtaine, ní ceart do dhuine óg codhladh amuigh fe'n spéir, fiú amáin umh meadhon lae, mar bíonn comhacht fé leith ag na daoine maithe an mhí in.
    Má ránuigheann go dtuiteann a chodhladh ar dhuine an mhí sin; agus é amuigh fe'n spéir, ba cheart dó luibh éigin
    Aingie Ní Giollabhuidhe
    Creggs, Co. Galway