School: Leithrinn

Lerhin, Co. Galway
Seán Ó Labhradha

1. (continued from previous page)
    sé amach. Clúduigheann sé an talamh. Ní itheann na caoirigh nó na beithidhigh é. Itheann an t-asal é. Ní thaithnigheann an luibh seo le m'athair mar ghníonn sé an talamh an-bhocht.
    Fásann luibh i gcré maith agus tugtar an duilleóg sráide (Dock leaf) ar an luibh seo. Bíonn duilleóga móra ag fás air. Ins an Samhradh téigheann bean'a tighe amach ins an bpáirc agus tarraingeann sí chuid díobh. Tugann sí isteach iad. Gearrann sí iad le sgein. Measgann sí iad le min buidhe agus uisge fiuchta. Beathuigheann sí na muca leo. Ní thaithnigheann siad leis an bhfeirmeóir mar ghníonn siad an talamh bocht. Fásann na glóráin i dtalamh saidhbhir. Gearrann mo mháthair iad agus tugann sí iad do na muca agus do na lachain agus do na mucaibh.
    Fásann luibh in gach áit beagnach. Tugtar neanntóg (Nettle) air. Gearrann bean'a tighe cuid aca. Bruitheann sí iad. Tugann siad iad do na franncaigh. Ghníonn siad biadh
    Bríghid Ní Fhloinn
    Ahaun, Co. Galway