School: An Clochar i gCárna

Carna, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. Bhí beirt bhan ann fadó bean shaidhbhir agus bean bhocht. Gach oidhche thagadh fear saidhbhir agus mac baintreaighe go dtí teach na mná saidhbhire agus agus ní thagadh aoine go dtí teach na mná boichte. Cé go raibh an bhean bhocht chomh breagh agus chomh deas ní raibh aon mheas uirthi mar gheall is nach raibh sí saidhbhir. Bhí an fear saidhbhir ana ghaisceamhail agus bhí mac na baintreabhuighe ana chuthail.
    'Bhí go maith agus ní raibh go holc'. An oidhche seo d'iarr an fear saidhbhir an bhean shaidhbhir mar mnaoi agus fuair sé í agus failte ón a mhuinntir ach níor mhaith léithe féin é a phósadh. An lá seo d'imthigh leithe agus chuaidh sí o dtí teach na mná boichte agus d'innis sí an sgéal di ó thús deireadh. Dubhairt sí léithe 'tabhair thusa dhomsa do chuid éadaigh -sa agus tabharfaidh mise duit-se mo chuid éadaigh-se agus gabhfaidh mise ag iarraidh déirce. D'imthigh léithe agus is gearr go dtáinig sí go dtí teach beag suarach bocht. Isteach léithe agus ní raibh
    AT0955: The Robber Bridegroom
    Máire Ní Mhaoilchiaráin