School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    an féar dhó ceard a bhí sé ag déanamh agus dubhairt an file gur ag déanamh filidheact a bhí sé. Bhí sé na comhnaide ar oilean. Ní raibh aon teach ar an oilean act teac beag. Biodh daoine ag dul i anonn i mbad aige agus lá amhain cuaideadar i anonn cuige agus nuair bhíodar ag teact anall bathad na daoine go leir act nior bathad an file shábhail sé é féin.
  2. Bhí file san Árd Mhór tuairim is leath chéad blian ó shoin. Sé an t-ainm a bhí air Máirtín Ó Grialis. Ní raibh aon sgoil aige. Deirtear go raibh an fileacht aige do réir nádúr. Sgríobh sé go leór fileacta. Bhí sé pósta ac ní raibh aon clann aige. Sé an slighe bheatha a bhí aige ná bíod sé ag fiadac. Agus nuair a bhíod coinín maruig aige diolfhad sé é sa siopa. Rinne sé amhrán de fear agus de bhean a bhí ag dul ag pósadh agus ní raibh aon bhainis aca. Bí siad án bhocht. Táilliúr a bhí sa bfear. Cheap máirtín Ó Grailis go leór fileacht . Níl mórán dhá chuid fileacht le fághail anois. Nuair a tarlochadh rud iongtach ar bith dhéanfadh sé píosa fileacht faoi. Áit ar bith a théigheadh Máirtín Ó Grailis agus a bfuigheadh rud le n-ithe déanfad sé amrán ag
      1. poetry
    Nóra Ní Chualáin