School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Bhí go leór file timceall na h-áite seo fadó agus sgriobhadh siad go leor amráin. Caillead cuid maith aca am an gorta. Bhí file in a comhnaidhe i gcarna darb ainm Miceál Ó Chualáin agus rinne sé go leor amráin. Ní raib sé indon sgriobhadh na léigheamh acht bíodh sé ag dul thart ins na tighthe ag déanamh amhráin agus ag molad na daoine. Ní raibh duine ar bhith da dtáinic roimhe aríamh na fhile act e féin. Ní raib a athaire na aon duine dar bháin lé'n athair na bhfile. An áit a bfuigheadh sé rud lé nithe bhead sé ag deanam amhráin doibh agus dhá moladh agus an Áit nac bfuighead sé tada lé nithe bead sé dhá gcaínead agus ag déanam amhráin dóibh. Rinne an fear seo go leór amhrán timceall na h-áite seo. Rud ar bith a tuitfeadh amac ins an áith déanfadh sé amrán faoí. Nil duine ar bith ava beo anois ná níl duine ar bith aca timceall na h-áite. Sé an t-slige beatha a biodh aca ná ag déanamh filidheacta.
      1. poetry
    Bairbre Ní Donnchadha
    Seán Ó Donnchadha
  2. Bhí file san ait seo fadó. Sé an t-ainm a bhí air ná Martáin ó builead. Bhíodh sé ag déanamh go leor amhrán. Lá amháin nuair a bhí sé ag déanamh amhrán tháinig féar isteac aige Diarr