Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a bain doibh. Ní raibh scríob ná leigheamh ag Peadar agus ní raibh aon teach aige do fein. Bhí teach do fein aige ar dús ach tuit sé ag b'éigin do imteacht roimhe. Cáitfead chúile duine é a choineal oidhche nó dá oidhche agus deanfadh sé píosa filideacht ag moladh no ag caineadh muintir an tigh. Cailleadh é aimsir an gorta.
  2. Fadó sa t-sean aimsear bhíod go leor fíle tart san áit seo. Bhí fíle ar oileán ar a tugtar Finis. Sé an t-ainm a bhí air na Tómas O Brian. Bhíod sé ag deanamh go leor amrán. Bhíod daoine ag dul isteach dhá iarraidh i mbád. Nuair a bhíod sé tastail uaid dul amach dun oilean lasad sé teine ar an oilean. Dubairt sé leis na daoine nuair a d'feicfeadh síad an teine ag lasad dul dhá iarraid. Rínn sé amharan faoí fear a níg pluid agus dó góid duine eigin an pluid. Sé an t-ainm a bhí ar an noran na pluidhe dhroc lairé. Bhíod sé ag sgríob labair amhrain freisin.
      1. poetry
    Nóra Ní Flaitbheartaigh