School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    agus fuair sí mála builiní agus túg sí leithe abháile iad. Táinic sí abháile agus nuair a táinich sí chuir sí an fatach agus Seán ag ithe. Cé agaibh an fear is fearr ag ithe adeír sí. Sé an fear is fearr ag troid é. Bhí mála mór ag Seán taobh istigh agus bhí sé ag caiteadh na mbuiliní isteac ann.agus ni raibh sé ag ithe morán. Bhí an fatach dhá tactha féin leis an méid a bhí sé ag ithe. Dubhairt an fatac le na máthair nac bfacha sé aon fear ariamh chomh mhaith le Seán. Chuaidheadar amac agus bhí an fatach dhá tabhtha le na raibh ithe aige. Chaith seán na builiní as an mála bhí taobh istigh aige. D'iarr an fatac ar Seáin na builiní a caiteadh amac dhó feín. Fuair Séan sgein agus saith sé an fatach agus marbuigh sé é. Bhain seán an ceann do'n bfatac agus chuaidh sé go dtí an Rí. Táinich iontas ar an Rí nuair a connaic sé Séan ag teacht agus ceann an bfathaibh aige. Chuir muinntir an tighe fáilte roimhe aghus pos ingean an Rí é. Cuadh sé go dti teach a mátair agus chuir sí fáilthe roimhe nuair a táinic sé isteac mar ceap sí go raibh sé marbh fad ó an lá ag na faiteacaibh.
  2. Bhí fatac na comnaidhe ar oileán i loch sginimh. Bhí balla mor déanta aige ann agus is ann a bhíodh an fatach ag codhladh san oidhche bhí an balla iseal taobh istigh agus bhíodh sé árd taobh amuigh. Ní raibh bád ar bith aige Sé an caoí a theigheadh sé isteach agus amach ar an oileán. Bhíodh piosa fada leathann amaid aige agus dá piosa beaga eile. Shineadh sé an
    Nóra Ní Chúaláin