School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    agus táinigh an fathac. Buail se cloc air Bhreathnuigh sé suas sa crann agus connaic sé an buachaill. Bhí sé ag dul suas sa crann agus bhuail an buacaill é. Thug sé a ceann go dtí an fear agus fuair sé a saidhbhreas.
  2. Tá sé timcheall is céadh blian ó soin anois ó bhí aon fathach na comnuidhe ins an áit seo. Uair amháin bhí fathach in an comnuidhe i Ruisin na Manach acht gur amuig ar oilean a bíodh sé ag coladh ins an oidhche. Tá an t-oilean seo suidhthe amuigh i lár na locha tamhall amach ó cnoc Ruisin na mbanac. Is i loch na sgaineamh atá sé. Oilean béag iseadh é agus balla mór déanta timcheall air. Oilean deas iseadh é freisin, agus caoillthe beagha ag fás air. Deirthear go be an fathach féin a rinne an balla cun an (t-oilain) t-oilean do cosaint agus an t-uisce a comnail amac. Tá sé iseal ar an taobh istig agus an árd ar an taobh amuig. Nuair a tóg sé é d'fhág sé áit ar an taobh ó tuaidh dhí le dul isteach is amach dhí. Ins an amh sin ní bíodh aon bád ann mar áta anois. Sé an caoí a bíodh ag an bhfathach le dul isteach
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. Galway