School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Bhí fatach mó ina comnuid ins an gceantair seo tuairms cead bliain ó soin. Sé an t-ainm a bhí air Tadhg na Búille. Bá fear mór láidhir fiadhain a bí ann agus ní raibh fear ar bith in-an é a bualadh le rúd ar bith a bead siad a déanamh. Bhí bád mór seoil aige agus sé an áit a mbíodh sí feisidhe aige ná i gCoillsaile. Bhí sé féin ina comnuidhe ná ins an Áird. bhí an bádh tuairmh dá míle deag uaidh agus ní bíod sé acht leat uair ag dul soir go dtí í. bíodh sé amuig ar an bfairrge inntí leis féin agus bíodh sé ag dul go cúile áit inntí. Sé an áit a mbíodh sé ag baint a cuid móna ná air an Áirdmóir. Bhí sé ag sparáil an áit a bhí gar do mar bhí sé ag ceapadh nach bfuigheadh sé bás go deo. Nuair a bíodh sé ag teacht ag baint na móna bíodh mná an baile ag crít le faítcios roimhe mar cáithfeadh cúile bean cáca agus cróca ime a béith acú dó agus baine, agus loistín ins na tighe. Teac ar bith a mbead sé ann cáifeadh siad dá leabhadh a cur as a chéile.
    Antoine O Flaitbhearthaigh