School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    sé amac gan oileán san oidhche agus goidfheac sé gac rud ó na daoine. Níor theastuigh aon bhád uaidh mar bhí sé indon dul tríd an loc. Marbhuigheadh sé gac duine dá dteigheadh amac ímbád ar an loc. Bhíod sé ag dul thart ar an mballa gac lá agus duine ar bit a ghabhfadh amac imbad tharis mharbhóchaidh sé é lé cloc gan bhalla. Bhí poll san mballa aige agus bhreathnuigneac sé amac tríd gac maidin. Féachaint a mbéadh aoinne timceall an oileáin. Bhí fear san áit agus bhí sé an t-saidhbhir le airgead agus beidhtigh. Oidhche amáin tháinig sé go dtí teac an fir act nuair a chonnaic an fear ag teact é rith sé as a bhealach ar fad. Chuaidh sé isteac san teac thug sé gac a raibh go airgead ag an bfear leis act a raibh sa mbannc aige. Chuaidh an fear go dtí na gárdaí agus nuair a tháinigeadar go dtí an fathac séard a rinne sé iad a marbhú. Bhí fear san áit agus bhí sé an bheag. Gheall sé gan fhear go marbhochaidh sé an fathac da dtuibrac sé a saidhbhreas dó le beidhtig agus airgead Gheall an fear sin dó. Bhí poll ag an bfatac imballa an oileáin a mbiodh mada aige ann nuair a dfeicfeadh an mada aoine beireac sé ar gan fhathac agus marbhócaid an fathac é. Rinne an fear beag fear bréige agus fuair sé claidheam géar chuir sé an fear bréige ar agaid an oileán rit an mada ag an bfear bréige agus thosaigh sé ag
    Tomás Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. Galway