School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    seo ná an áit a bfuil na daoine rómpa sin é an ait a cuirtear na daoine a thagann in a ndiaid. Tá crois ar gach duine beagnach ins an roilig seo. Tá leac orth agus ainm an duine agus an bhliain a cailleadh é sgríobhta orra.
    Bhí roilig i bFéinis fadó tuairm is leith chéad ó soin. Bhí sí déanta an ghar gan fhairrge agus bhí go leór daoine curtha ann. Oidhche amháin tháinic taoile mór agus tháinic sé isteach ar an roiligh agus tug sí leití na coirp as an talamh. Ar maidhin nuair a d'éirigh na daoine bhí na coirp amuig ar an gcairrigh. Tóigheadh gan cairrigh iad agus is é an t-ainm atá ar an gcairrigh ó soin ná Cairrig ina gCuurp.
  2. Tá go leor sean roilgeaca tar timceall na h-áite seo. Ta sean roilig ar oileán atá san bhfarraige isteac ó Chárna. Tá an roilig suidhte ingleann agus is gainimh geal atá innte. Tá trí leac clár na roilige agus tá triúr daoine curta fúta. Fear a raibh trúir mac aige agus cailleadh iad chuir sé trí leac ós a gcionn. Sé an tainm abhí ortha. Seán Rudaí, Mícheál Rudaí, Pádhraic Rudaí, Nuair a chaillead an fear cuireadh san áit
    Tomás Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. Galway