School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    baistidhe nuair a caillti iad da gcúr ann. Tá go leor clocaí os cionn na gcoirp ann agus bíodh cát mór le feiceal ann in a suidhe ar na clocaí.
  2. Tá dhá roiligh ins an áit seo. Tá ceann aca i Muíginis agus tá an ceann eile i gChillchiaráin. Cuirtear daoine ins an dá roiligh seo. Tá an roilig atá i gCillchiaráin suidhte ar thaobh an bóthair atá ag dul ó Cárna go Gaillimh. Déanadh cearnógach athá uirthe. Tá geatha mór ag dul isteach innte ó'n bhóthar. Tá falla mór timcheall uirthe. Tá tobhar Ciaráin in aichí léi. Tá fánaid ag dul uaití go dtí an bóthar. Tá cnoch mór árd ós a chionn. Nuair a bhíonns an geimhreadh ann bíonn an talam atá timceall ar an roiligh án fliuc. Roiligh beag a bhí innte ach do méaduigheadh í tá cupla mí ó shoin. Níl an roiligh seo chomh deas leis an roiligh atá i Muighinis. Tá an roiligh atá i Muighinis suidhthe ar bhruach na fairrghe. Tá sí i bfhad isteach ón bhóthar. Tá an talamh atá timcheall uirthe án tirm is gainneadh atá ann ar fadh. Déanadh cearnógach atá uirthe freisin. Tá sí
    Bríghid Ní Mhaoilchiaráin
    Caladh Mhaínse, Co. Galway