School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    duine do na daoine a bíonns istig ins an bfhainne Ritheann sé annsin agus ritheann an duine eile na dhiaidh. Bíonn an beirt acu annsin ag rith isteac is amac idir lamha na ndaoine eile. Nuair a fhághann siad greim ar a chéile, annsin fanann an duine a buail an duine a bhí ag dul timcheall ceann amuig agus teitheann sé sin tart aris leanna siad don obair sin ar feadh i bfádh.
  2. Bhíonn na cailiní ag imirt cluicí timhceall na h-áite seo. Ní bhionn morán caiteadh aimsire acha. Bíonn siad ag imirt cluiche agus seo chuid aca. Bhíonn siad ag déanamh babóga ag déanamh muinchille as noininí agus caiteann siad é faoí na muineál iad. bíonn siad ag deanamh puicín freisin san oidhce agus ag déanamh geaba béaga agus ag cuir ibhfolac an bhfainne agus ag déanamh snataidh mor. Bhíonn an spoirt acha ag deánamh na gcluicí sin go léir. Bhíonn caiteadh aimsire freisin ag na buacaillí. Bhíonn go leor cluicí dhá n- imirt aca féin. Bíonn siad ag bualadh báire agus ag rith ar a céile agus ag tógáil airgead no ubla as tobán uisge san oidhche. Bhionn an sgoire ag na buacaillí freisin ag déanamh druim carróige gac aon dhá beirt dhá déanamh. Bíonn an spoirt ag na buachaillí freisin ag carraoideacht agus a leagann a céile. Bhionn cluicí eile aca freisin ag seasadh ar
    Máire Ní Chlochartaigh