School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    Corr uair bhíod sé féin agus muinntír na h-áite a cor le chéile ag gearradh agus do bainfeadh an fear seo án oiread féar in aon lá amháin is bainfeadh na daoine eile i seachtmhain.
  2. Bhí fear ins an áit seo fadó agus ba é an fear a bfearr thart annseo é an snámh Dá dtéigheadh sé i bfairge trí míle amac ón talamh Bead sé i nan é a snám go dtí an talamh Is minic a bíodh sé ar an bhfairrge i mbad le daoine eile agus nuair a bíodh siad ag teacht abaile baínfeadh an fear seo de a cuid eadhaigh agus racadh sé de i bhfairrge agus snám sé go dtí an caladh agus ní ráibh blás tuirse air. Bhí sé uair amháin air an bfairrge le beirt fear eile agus bí sé féin agus an beirt ag troid. Cuaidh siad i dtír ar oileán agus cuaidh an snámhoir ag gearad feamain agus d'fán an beirt eile ag feiste an báidh Nuair a breatnuigh an fear coinic sé an bád imtighthe uaidh. Ní dearna sé acht eírigh go leim amach sa bhfairrge. Bá gearr go ráibh sé i ngar don bád. Seard a rinne sé ná a dul ag snámh faoí an uisge agus ní faca siad é cor ar bith. Nuair a bhí siad isteach sa gceib coinnic siad an fear seo ar an gceib agus tháinig faithcios orrta. Tháinig siad isteac
    Antoine O Flaithbheartaigh