School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Tagann Lá Fhéile Mhuire san bhfoghmhar igcomhnaidhe. Téigheann na daoine ag tabhairt turas cuighe tobar Rí an Domnaigh an uair sin. Tá an tobar sin an beannuighthe ar fad, agus duine bhith a tugh turas ar an lá sin bíodh se go máith tamall na dhiaidh sin. Nuair a théigheann duine ag tabhairt turas cuighe tobar mar sin fágann siad leabhar nó bláthanna ann. Níl aon máith ann mar a bhfuil siad beannuighthe. Ní téigheann aon duine ag tobar mar sin, mar a mbíonn siad go dona. Tá an tobar sin i bhfad o'n aith seo, agus téigheann duine as an aith seo ag tabhairt turas cuighe. Tagann an lá sin ar Dia Domhnaigh i gcomhnaidhe. Is maith le na duine uilig dul ag tabhairt turas cuighe tobar beannuighthe mar sin. Bhíonn an athás ar na daoine, nuair a bíonns an turas tugtha achu, agus iad san mbhaile arís.
    Bartlaí Ó Clochartaigh
    Árdmóir