School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    Agus go dtiocfaidh rud lucmhar éigin do na daoine as. Cuir Mártan an craiceann i bfolach. Acht bhí cailín ag breathnú air.
    Nuair a chuaid Mártan a bhaile goid an cailín cuid de craiceann. Agus cuir sí féin i bfolach é faoi cloch mhór. An t-am a bhí ceaptha ag Martan dul ag breathnu ar gcraiceann. Nuair a thóg Mártan an cloch rith dhá muc amac as. Nuair a thóig an cailín an cloch rith da luch indiaidh na muca. Agus chait Mártan ceann dhá láiminí leis na luchain. Rinne a láimhin cat agus tosuigh an cat ag rith indiaidh an luch. Sin é a fath (?) go dtugtar gadadhe ar an luch agus bíonn an cat ag rith indiaidh an luch. Mar goid an cailín an craiceann a dtáinig na lucha as.
    D'orduigh Mártan da mbeadh tada le marbú é a marbú lá no cupla roimhe a lá féin. Ní raibh tada le marbu ag na daoine an t-am sin. Bhí fear ann uair (?) agus ní raibh tada le marbu ag na a bean. Agus bí sé ag dul ag marbú a mhac le omás do Mártan. Naoid n-oidhche agus oidhche gan náire go la Fhéile Mártan.

Nóra Ní Chúaláin
    Árdmhór,
    Cárna
  2. Bíonn lá Fhéile Mhártan againn cuile blian. Is in onóir do Naomh Mártan a bionns sé ann. Sin é an lá a baineadh an ceann do Naomh Mártan. Agus dóireadh a cuid fola go léir.
    Bíonn na daoine ag marbadh caoire agus géabha agus muca an lá sin. Tá sé ráidte nach raibh Mártan in a caitilicheac cor ar bith ar
    Sorcha Ní Ceannabháin