School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway

1. (no title) (continued)

Lá Fhéile Bríghid ¶ Tágann lá féile brigidh ar an gcead lá den Earrac.

ins na fataí go mbheadh fataí maithe acú.
    Oidhche Fhéile Mhártan.
    Nuair a thághann Oidhche Feíle Martan doirteann chúile duine fuil. Marbuigheann siad cearc nó gé nó caora.
    Lá Feíle Stiópain
    Tágann lá Feile Stiópain ar an gcead lá in dhiaidh lá Nodlag. Bíonn átas mór ar na paistí nuair a tágann an lá sin mar bhíonn spraoí mor acú ag dul tart leis an dróilín. Téigeann siad tart ó teac go teac agus an dróilín agus craob cóillainn acú agus bhíonn siad ag cruinú airgidh. Bhíonn go leor buacailli ag dul tart agus bíonn siad ag ceol agus ag damhsa ins na tighthe.
    Oidhche Cionn Bliana.
    Tágann oidhche cionn bliana ar an oidhche deireanach den bliain. Bíodh na sean ndaoine ag rádh dá mbead rúidh maith acú an oidhche sin go mbheadh sé acú ar feadh na bliana go lear. Bíodh siad ag radh freisin duine ar bit a beadh ag troid go mbeadh sé ag troid ar feadh na bliana.

Lá Féile Mhártan ¶ Tagann lá féile Mártan ar an t-aonad lá déag de mí na Samhna.

Tagann lá Féile Mártan ar an t-aonad lá déag de mí na Samhna. Is i n-onóir do Naomh Mártan a thagann sé. Marbhuigheann cuile duine ainimide
    Bríghid Ní Mhaoilchiaráin
    Caladh Mhaínse, Co. Galway