School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    an bhfaca siad aon bean ag dul tart agus dubhairt siad go ráibh siad agh cur an arbair le seachtmain agus nach bfacha siad aon bean aon bean ag dul tart. Annsin cúir Herod saigdhiurí amhác cun Iosa a toraidheacht agus nuair a cualadh an Maighdean Muire go ráibh siad ag toraidheacht an leanb cúir sí i gliaban é agus d'fág sí amuig i bpháirc é ins an áit a ráibh go leor crainnte ag fás agus chuaidh na saighdiúr amac le na taob agus ni bfhaca siad é Ní bhfuair siad é agus bhí brod mór ar an Maighdean Muire. Lá eile bhí sí ag dul thart agus choinnaic sí na saighdiur ag teacht agus ní ráibh fhios aice céard a deanfadh sí. Cuir sí isteach in a cota é agus nuair a tháinig siad in aicí leití d'fiarr siad de céard a bhí aicí agus dubairt sí gur uan agus tarraing siad sios a cota agus tuit an t-úan sios ar an talamh agus d'imtig na saighduirí mar ceap siad gur bean bocht a bhí inntí agus tóg an Maigdean Muire a leanb agus d'imtig sí.
  2. Nuair a bhí Naomh Bríghid dhá bhlían d'aois. Thug a máthair lei í go dtí tom. Páisde a bhí cáillte ar chol cathair dí. Bhí máthair an páisde ann bhrónach. Nuair a tháinig siad isteach cuadhar go dtí an páisde. Chuaidh Bríghid go dtí an páisde freisin. Leag sí laimh ar an bpáisde agus déirigh sé ón mbhás arís. Sin é an chéad
        1. saints
    Sorcha Ní Cheannabháin