School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    leor áiteaca tart annseo agus cailleadh daoine ann agus tá sé ráidhte go ndeaca siad sios frigh an talamh agus ní dearna aon duine aon poll dóibh. Níor fan blas dá gcorp os cionn na talamha agus tá na h-áiteaca sin an tsidheamhail . Bhí fear ins an áit seo agus bhí sé an-cruaidh ar daoine bocta. Dhá dtaghadh bacac siubhail tart agus dá n-iarradh sé greim le n-ithe air sgaoileadh sé an gadhar ionnta . Nuair a tháinig an gorta ní raibh tada le n-ithe aige agus ní ráibh aon truaige ag aon nduine do. Ba gearr gur cailleadh é agus ní ráibh sé i nan ag aon nduine a dul i ngar dó leis an mbaladh a bhí uaidh. Cáith duine éicint sios i bpoll é agus d'fán sé annsin. Ní feadfad an nduine a dul tar an áit a ráibh sé cotram an lae a cailleadh é mar bíodh clocaí dá gcáitheamh leo. Níl se acht fice bliain ó stop sé ó caitheamh na gcloc.
  2. Sa mbliain 1845 tháinig gorta in Éireann. Choinic na aicíd ag teacht orta agus níorbh bfios cén aicíd a bhí ag ag teacht orta dob é an aicíd é ná an dubh. Níor fhás na fataí sa mbliain 1845 agus 1846. Do chuaidh go leor de na daoine go Amerioca i sean bháidibh acht cailleach an cuidh bá mo díobh ar an mbealach. Chaití amac sa bfairrge iad.
    Tháinig an gorta timceall na h-áite seo freisin.
    Bríghid Ní Cheanndhubháin